De ce este atat de importanta siguranta la locul de munca? Aceasta intrebare este multi mai complexa decat credeai.
Siguranta la locul de munca este importanta pentru fiecare angajat din toate industriile, deoarece oricine doreste sa isi desfasoare activitatea intr-un mediu de lucru sigur si protejat. Securitatea si sanatatea in munca sunt factorii cheie pentru toate industriile si protejeaza atat angajatii cat si angajatorii. Este de datoria companiei angajatoare sa asigure protectia angajatilor.
Acronimul SSM provine de la Securitate si Sanatate in Munca sau Protectia Muncii si reprezinta ansamblul de activitati institutionalizate avand ca scop asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, integritatii fizice si psihice, sanatatii lucratorilor si a altor persoane participante la procesul de munca.
In ziua de astazi, procedurile de securitate si sanatate in munca sunt foarte importante atat pentru angajati cat s ipentru angajatori, deoarece accidentele de munca sunt nemasurate si intolerabile si afecteaza nu doar persoana vatamata ci si pe cei apropiati.
Toate industriile au riscurile lor, insa managementul trebuie sa se gandeasca la strategii de protectie a muncii necesare in companie pentru a se asigura ca angajatii nu sunt supusi riscurilor. De asemenea, managementul ar trebui sa se consulte in permanenta cu angajatii privind confortul si siguranta lor la locul de munca. Astfel, va putea lua masuri la timp si evita riscurile care pot aparea pe termen lung. Acest lucru va imbunatati totodata si productivitatea in firma.
- Fii constient de imprejurari: Exista multi angajati care nu au grija pericolelor din imprejurimi. De aceea, este importanta si observarea colegiala a circumstantelor de lucru. Odata ce esti constient de pericolele care pot aparea la locul de munca, atunci riscul de accidente este din ce in ce mai mic si te va ajuta sa iei masuri de precautie impotriva lor.
- Reducerea stresului la munca: Cei mai multi angajati nu sunt sanatosi datorita programului foarte incarcat, presiunii si conflictelor cu colegi din cadrul firmei. Toate acestea pot duce la boli sau la depresie in randul angajatilor. De asemenea, nu este afectata doar viata profesionala a acestora ci si viata personala. De aceea, in loc sa astepti ca lucrurile sa se imbuantateasca, trebuie sa iei masuri cu privirea la sanatatea ta prin pauze regulate, postura corecta pe scaun sau dieta sanatoasa. Vei fi mult mai productiv daca iti organizezi munca si vei lua pauze la timpul potrivit.
- Foloseste sculele corespunzator: Trebuie sa iei masuri de precautie atunci cand folosesti masinarii, scule sau unelte la locul de munca. Gandeste-te la siguranta ta si nu te grabi sa termini treaba rapid, deoarece graba este unul dintre principalele cauze ale accidentelor de munca. Foloseste sculele doar pentru scopurile destinate lor si foloseste ochelari de protectie, manusi sau echipament special in cazul in care este nevoie.
- Iesirile de urgenta usor accesibile: In cazul in care apare o urgenta, va trebuie sa ai acces usor la iesire. Nu depozita niciodata echipamentul in dreptul iesirii de urgenta sau bloca accesul catre aceasta deoarece in caz de urgenta vei intampina dificultati.
- Anunta-ti superiorul despre orice pericol: Este foarte important sa iti mentii superiorii informati despre riscurile care pot aparea la locul de munca. Ei ar trebui sa fie in mod legal obligati sa asigure angajatilor un mediu de lucru sigur.
- Foloseste ajutoare mecanice: Ori de cate ori vrei sa cari sau sa ridici un echipament greu, atunci ar trebui sa te folosesti de masinarii pentru a-ti usura treaba. Poti folosi de exemplu o parghie, macara, motostivuitor, sau carucior pentru a transporta sau ridica obiectele grele. Exista foarte multe riscuri pentru sanatatea ta daca incerci sa ridici ceva foarte greu. Pot aparea deplasari musculare, probleme ale oaselor sau chiar fisuri la coloana vertebrala. De aceea trebuie sa te asiguri ca folosesti echipamente corespunzatoare pentru a elimina riscurile.
- Fii alert: Exista foarte multe cazuri in care angajatii au suferit accidente de munca sau chiar fatalitati din cauza neatentiei. Fii mereu alert cu privire la imprejurimi sau riscurile care pot aparea pentru a le putea evita.
- Poarta echipament de protectie: Este esential sa folosesti echipamente de protectie corespunzatoare la munca. Acesta poate fi sub forma de: casti, manusi, masti de fata, dopuri de urechi, salopete, etc. Aceste echipamente pot preveni foarte multe accidente la locul de munca.
- Postura corecta pe scaun: Daca ai un job de birou, este esential sa ai postura corecta pe scaun. Trebuie sa tii umerii aliniati si spatele drept pentru a evita problemele la coloana vertebrala. Incearca sa eviti miscarile bruste si sa folosesti piese de mobilier confortabile.
Siguranta este una dintre principalele probleme si este responsabilitatea managerilor si a proprietarilor de afaceri de a o asigura pentru agnajati. Conducerea trebuie sa motiveze angajatii si sa le mentina starea de spirit pentru a creste productivitatea.
Pentru a te asigura ca sunt respectate normele de securitate si sanatate in munca, orice companie va avea nevoie de instructaj pentru protectia muncii. Continutul instruirii de protectia muncii este alcatuit din instructiuni proprii specific activitatii, articole din legislatia specifica, activitati practice.