Astigmatismul reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si la aproape.
In cele mai multe situatii, astigmatismul este cauzat de o curbura neregulata a corneei (lentila din partea anterioara a ochiului). In mod normal, forma sa este rotunda, dar in astigmatism ea este ovalara (ca o minge de rugby); razele de lumina care intra in ochi sunt distorsionate si nu sunt focalizate adecvat la nivelul retinei. Curbura neregulata a corneei, in care o jumatate este mai bombata sau mai plata decat cealalata, duce la aparitia a doua imagini diferite la nivelul retinei (in locul uneia singure). Aceasta proiectie deformata a luminii duce la vederea incetosata din astigmatism. Exista si astigmatism cristalinian, atunci cand forma cristalinul (lentila din interiorul ochiului) este neregulata, avand aceleasi efecte asupra vederii.
Cum se manifesta astigmatismul la copii?
In general, copiilor le este dificil sa isi dea seama ca au o problema de vedere si sa vorbeasca despre aceasta. Prin urmare, trebuie realizate periodic consultatii optometrice de rutina, iar parintii sa fie atenti la simptome care ar putea indica o afectiune oculara, precum:
– Vedere incetosata sau dubla. Copiii pot avea tendința de a sta prea aproape de televizor sau de a apropia prea mult obiectele de ochi. Totodata, nu vor mai vedea bine la tabla de la scoala si nu vor observa persoane sau lucruri aflate in departare;
– Mijirea, inchiderea sau acoperirea unuia dintre ochi. Metodele proprii de a incerca sa compenseze viciul de refractie includ tinerea ochilor intredeschisi, acoperirea unuia dintre acestia cu mana si inclinarea capului. In acest fel, iti poti da seama ca cei mici vor sa compenseze o problema de focalizare a imaginilor;
– Sensibilitate la lumina sau dificultate de a vedea noaptea. Daca observi la copilul tau ca are o sensibilitate crescuta la lumina sau nu vede prea bine in conditii de iluminare slaba, aceasta pot fi semne ale debutului astigmatismului;
– Obisnuinta de a se freca la ochi. Acest obicei poate insemna ca cel mic isi simte ochii obositi, din cauza fortarii privirii;
– Dureri de cap sau oculare si disconfort la nivelul ochilor. Se plange frecvent de astfel de simptome? Programeaza un consult oftalmologic pediatric la Kidoptik!
Cauzele si factorii de risc ai astigmatismului
Astigmatismul este determinat de curbura imperfecta a corneei sau a cristalinului si nu se cunoaste o cauza specifica pentru aceasta anomalie. Totusi, exista mai multi factori de risc asociati:
– istoricul familial – prezenta astigmatismului la parinti sau bunici creste riscul ca bebelusul sa se confrunte cu aceeasi problema;
– copilul are miopie sau hipermetropie;
– fumatul in timpul sarcinii;
– varsta mamei in momentul nasterii copilului este mai mare de 35 de ani.
Odata diagnosticat, astigmatismul poate fi corectat cu lentile de contact sau ochelari de vedere. Pe ochelaridecopii.ro gasesti o gama variata de rame ochelari copii in diferite forme si culori, astfel incat, micutul tau sa nu se simta complexat si sa ii poarte cu mandrie.
Solutii de tratare sau corectare a astigmatismului
Astigmatismul se vindeca? Viciile de refractie la bebelusi se pot corecta de la sine, odata cu dezvoltarea globului ocular. Totusi, in unele situatii este necesara corectarea cu ochelari de vedere pentru copii. Acestia au lentile speciale, cilindrice, personalizate in functie de mai multe masuratori: dioptrii, cilindru, axa etc.
Adolescentii pot alege intre ochelari sau lentile de contact torice pentru astigmatism. Acestea au, de asemenea, un design special. Daca un copil opteaza pentru aceasta metoda de corectare a problemei de vedere, trebuie sa urmeze o rutina atentă de aplicare, igienizare si depozitare a lentilelor.
Daca nu este folosita nicio metoda de corectare, prezenta astigmatismului creste riscul de aparitie a ambliopiei (ochiului lenes). Mai mult, in cazul in care viciul de refractie este sever, optometristul poate recomanda un consult oftalmologic, in urma caruia copilul sa fie supus unei interventii chirurgicale.
Intra pe ochelaridecopii.ro si descopera intreaga oferta de rame de ochelari destinata copiilor! Ai grija de sanatatea oculara a acestora si programeaza-i periodic la consulturi de specialitate!